Historisch zwakke omzet- en winstgroei mkb zet investeringsruimte verder onder dr

De gemiddelde omzet- en winstgroei van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) is in 2024 gedaald naar een historisch laag niveau. De groei bleef nauwelijks op peil met de inflatie, waardoor de investeringsruimte en innovatiekracht van mkb-ondernemingen verder onder druk zijn komen te staan. Dit blijkt uit het SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2025: de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’, gebaseerd op een analyse van 7.445 jaarrekeningen van mkb-bedrijven (exclusief zzp’ers).

Kabinet presenteert actieplan om innovatie te stimuleren

Nederland loopt achter op andere landen als het gaat om innovatie. Om hierin verandering te brengen, introduceert het kabinet een actieplan dat tot doel heeft om in 2030 drie procent van het bruto binnenlands product (bbp) te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Hiervoor is een extra investering van bijna vijftien miljard euro nodig, afkomstig van zowel publieke als private partijen.

Amerikaanse importheffingen kunnen EU richting recessie duwen

De Amerikaanse importheffingen van 30 procent op Europese producten dreigen de economische groei in de Europese Unie fors af te remmen. Dat stelt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Research. President Donald Trump heeft aangekondigd de heffingen vanaf 1 augustus in te voeren, waarop de Europese Unie heeft besloten om eventuele tegenmaatregelen uit te stellen tot die datum.

Kabinet scherpt boetes aan om arbeidsuitbuiting tegen te gaan

Het kabinet verhoogt de boetes voor bedrijven die arbeidswetten overtreden aanzienlijk.

Detailhandel boekt 2,2 procent meer omzet in mei, maar verkochte hoeveelheid daalt licht

De detailhandel in Nederland heeft in mei 2,2 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondanks deze omzetgroei daalde het verkoopvolume – de daadwerkelijk verkochte hoeveelheid producten – met 0,4 procent.

FIU ziet forse toename in meldingen van ongebruikelijke transacties

De Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) heeft in 2024 bijna 3,5 miljoen meldingen ontvangen van ongebruikelijke transacties. Dat is ruim 50 procent meer dan de 2,3 miljoen meldingen in 2023. De sterke toename komt vooral door meer meldingen van betaaldienstverleners, crypto-exchanges en creditcardmaatschappijen.

Horeca boekt ruim 3 procent omzetgroei in eerste kwartaal 2025

De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal van 2025 een omzetgroei van 3,4 procent gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode in 2024, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De omzet binnen de logiessector steeg met 0,6 procent, terwijl eet- en drinkgelegenheden een stijging van 4,4 procent noteerden.

NVB uit zorgen over nieuwe EU-regels tegen witwassen: ‘Te streng en bureaucratisch’

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt dat nieuwe Europese regels ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering te ver doorschieten. In een reactie op de consultatie van de Anti-Witwasverordening (AMLR) stelt de NVB dat de voorstellen van de Europese Bankenautoriteit (EBA) te strikt en weinig flexibel zijn, wat effectieve naleving juist belemmert.

Particuliere vastgoedbeleggers haken af, woningaanbod verder onder druk

Het vertrouwen van particuliere vastgoedbeleggers neemt af. Minder dan de helft verwacht komend jaar nog voldoende rendement uit hun huurpanden te halen. Dat blijkt uit de Vastgoedbeleggers Monitor van Handelsbanken, gebaseerd op onderzoek onder ruim 550 beleggers.

Accountant blijft kansrijk beroep, AI drukt kansen voor creatieve functies

Wie momenteel op zoek is naar werk, maakt in bepaalde beroepen goede kans op een baan. Denk aan functies als kapper, tandtechnicus, beroepsmilitair of telefoonreparateur én accountant. Voor tekstschrijvers en grafisch vormgevers zijn de vooruitzichten juist minder rooskleurig, mede door de opkomst van kunstmatige intelligentie. Dat blijkt uit een nieuw overzicht van kansrijke en kansarme beroepen van uitkeringsinstantie UWV.

ING: Eindelijk weer productiviteitsgroei in Nederland

Na jaren van stagnerende cijfers laat Nederland eindelijk weer een duidelijke productiviteitsgroei zien. Volgens recent onderzoek van ING zijn bedrijven en organisaties efficiënter gaan werken. Economen maken zich al langere tijd zorgen over het uitblijven van structurele productiviteitsgroei.

Wereldwijde verkoop elektrische auto's blijft stijgen

Ondanks economische onzekerheid blijft de verkoop van elektrische auto's wereldwijd toenemen. Dit jaar worden er voor het eerst meer dan 20 miljoen elektrische voertuigen verkocht, goed voor ruim een kwart van alle nieuwe auto's wereldwijd.