Historisch zwakke omzet- en winstgroei mkb zet investeringsruimte verder onder dr

14-7-2025 De gemiddelde omzet- en winstgroei van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) is in 2024 gedaald naar een historisch laag niveau. De groei bleef nauwelijks op peil met de inflatie, waardoor de investeringsruimte en innovatiekracht van mkb-ondernemingen verder onder druk zijn komen te staan. Dit blijkt uit het SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2025: de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’, gebaseerd op een analyse van 7.445 jaarrekeningen van mkb-bedrijven (exclusief zzp’ers).

Winstgroei blijft achter bij inflatie

De gemiddelde omzetgroei bedroeg in 2024 3,4%. Hoewel positief, is dit historisch gezien laag: buiten het coronajaar 2020 is de groei niet eerder zo beperkt geweest. Deze stijging werd vrijwel volledig verklaard door de inflatie van 3,3%. De winstgroei kwam uit op 3,1% en bleef daarmee achter bij zowel de omzetgroei als de inflatie. Dit betekende een forse terugval ten opzichte van 2023, toen de winst nog met 9,1% steeg. Voor bijna de helft van de mkb-ondernemers daalde de winst in 2024.

Explosieve stijging van kosten

De belangrijkste oorzaak van de achterblijvende winstgroei was de stijging van de bedrijfskosten, die met gemiddeld 7,9% opliepen. Vooral de personeelskosten stegen scherp (+8,7%). Gemiddeld gaat inmiddels 24% van de omzet naar loonkosten. “Dat knaagt aan de marges, de winstgevendheid en de ruimte om te investeren,” aldus Pieter van der Kwaak, bestuurslid van SRA.

Marges onder druk, investeringsruimte slinkt

De gemiddelde winstmarge daalde naar 7,6%. Dit betekent dat van elke 100 euro omzet slechts 7,60 euro overblijft om belasting te betalen, schulden af te lossen en te investeren in bijvoorbeeld verduurzaming en digitalisering. Voor één op de vijf ondernemers moet hier ook nog een inkomen uit worden gehaald. “Dit is geen houdbare situatie,” waarschuwt Van der Kwaak. “Het mkb heeft veel potentie, maar dat kan alleen worden benut als er voldoende ruimte is om te investeren.”

Grote verschillen tussen sectoren

De omzetontwikkeling verschilde sterk per branche. De industrie (+1,6%), bouw (+1,5%), horeca (+0,3%) en specialistische zakelijke dienstverlening (-2,2%) presteerden onder het gemiddelde. Medische zorg (+14%) en automotive (+12,8%) realiseerden juist sterke groei. Ook logistiek (+5,4%) en detailhandel (+5,3%) deden het bovengemiddeld qua omzet.

Toch vertaalde omzetgroei zich niet overal naar winstgroei. In logistiek (-16%) en detailhandel (-25%) daalde de winst juist fors. Ook horeca (-9,3%) en bouw (-4,7%) boekten lagere winstcijfers. Positieve uitzonderingen waren de automotive en medische zorg, waar de winst het sterkst steeg.

Over het onderzoek

Het rapport ‘Branches in Zicht 2025’ presenteert de belangrijkste financiële kengetallen van het Nederlandse mkb. De analyse is gebaseerd op 7.445 jaarrekeningen uit het SRA-benchmarkplatform BiZ, dat ruim 513.500 jaarrekeningen omvat. De data zijn rechtstreeks afkomstig van mkb-klanten van SRA-accountantskantoren, die samen 55% van het mkb bedienen. De cijfers zijn betrouwbaar door automatische, anonieme en actuele verzameling vanuit financiële software. Het rapport biedt inzichten in omzet, winst en kostenontwikkeling in sectoren zoals automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, logistiek, medische zorg en zakelijke dienstverlening.