OutdoorXL gaat óók het digitale avontuur aan
Het bedrijf OutdoorXL van broers Mark en Kees Voogd startte in 2005. Kees had een duidelijke visie om de grootste outdoorspecialist van Nederland te worden, en Mark ging het avontuur graag met hem aan. Inmiddels verkopen ze meer dan 20.000 verschillende producten voor de buitensportliefhebber. Mark vertelt welke rol automatisering en AI daarbij spelen.
OutdoorXL heeft maar liefst 10.000 vierkante meter winkel- en magazijnoppervlak tot de nok gevuld met allerlei buitenproducten. Van tenten tot ski’s en van survivalgidsen tot fietshandschoenen. Inventariseren is daarom niet de makkelijkste klus. “Maar daar hebben we iets op gevonden”, vertelt Mark. “We zijn momenteel druk bezig al onze producten te voorzien van een RFID-tag. Dat is een label waarmee we ieder product op afstand kunnen uitlezen. Dat helpt niet alleen bij het overzichtelijk en snel inventariseren van de producten, het zorgt ook dat we alles sneller kunnen vinden. Het kwam niet vaak voor, maar soms waren we wel een half uur kwijt met het zoeken naar een product. Die tijd is nu definitief voorbij.”
Wat is RFID?
RFID staat voor Radio Frequency Identification. De RFID-scanner detecteert en registreert alle gelabelde producten binnen een straal die je zelf instelt. Even een rondje lopen door het magazijn en de winkel, en alles is keurig geteld en gelokaliseerd.
Mogelijkheden én beperkingen
Actief en verkennend als ze zijn, vinden de broers het leuk om nieuwe zaken uit te proberen. “Toen generatieve AI beschikbaar werd, zijn we daar dus ook snel mee gaan experimenteren. We zetten het nu in bij de klantenservice, door AI klantvragen te laten beantwoorden. Dat werkt heel goed, mits het niet te specifiek wordt. We zijn ook bezig AI productteksten te laten schrijven, maar dat is nog wel lastig.” Hij licht toe: “AI kan natuurlijk alleen werken met beschikbare data. Als het gaat om nieuwe producten, dan is er gewoon nog niet veel over geschreven. Daar zit dus wel een beperking. Maar wellicht gaan leveranciers hier op inspelen naarmate de rol van AI nóg groter wordt.”
Hogere standaarden
Het werken met de RFID-techniek is een concreet voortvloeisel van de samenwerking met FACET, vertelt Mark. “Een paar jaar terug groeiden we uit tot een middenbedrijf en dat betekende dat we administratief aan hogere standaarden moesten voldoen. Toen kwam FACET bij ons in beeld. Wat mij meteen aansprak, was dat zij veel manieren gebruikten om data te verzamelen en te koppelen, en daar zinvolle analyses van te maken. Daar stonden wij voor open: als je wilt groeien en in de kopgroep wilt meedoen, moet je continu vernieuwen, aanpassen en stroomlijnen.”
Meteen even uittesten
Wat leveranciers al wel vaak doen, is generatieve AI inzetten om afbeeldingen te creëren. “Dat werkt heel prettig”, vindt Mark. “Soms wil je gewoon even weten hoe iets eruit zou zien met een aanpassing. Dan zitten we met een leverancier rond de tafel en denken we hardop: zou deze tent er aantrekkelijker uitzien met ronde ramen in plaats van vierkante? Nu pakken we er een AI-tool bij en kijken we meteen of ons idee werkt. Daar hoef je geen designer meer voor aan het werk te zetten, dus dat scheelt veel tijd.”
Footprint verkleinen
Vooruitgang zit bij OutdoorXL ook in aanpassingen rond duurzaamheid, vertelt Mark. “Er komen in de outdoorbranche steeds meer merken die duurzaamheid voorop hebben staan. Je ziet daardoor ook steeds meer producten die deels of geheel gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Daar geven we met plezier ruimte aan. Verder kijken we ook naar heel simpele aanpassingen. Met de trein naar een beurs in plaats van met de auto of het vliegtuig. Of gezellig met z’n allen carpoolen. Denk bijvoorbeeld ook aan zonnepanelen op het dak en elektrisch rijden. We hebben niet de ambitie een 100% groen bedrijf te zijn, maar met kleine dingen als deze verklein je toch je footprint.”
Digitale prijskaartjes
Een ontwikkeling die zowel qua duurzaamheid als efficiëntie op de rol staat, is de introductie van digitale prijskaartjes. “Je ziet ze al op verschillende plekken en wij vonden dat een mooie inspiratie. Een klein beeldschermpje waarop de prijs en andere specificaties staan afgebeeld. Dat scheelt heel veel werk én materiaal. 20.000 producten die allemaal een geplastificeerd etiketje nodig hebben is tot daar aan toe, maar ze wisselen ook nog eens regelmatig van prijs of ze worden vervangen. Dat regel je nu met een druk op de knop. Dus zodra we klaar zijn met onze RIFD-tags, is dat het volgende project. En zo werken we steeds verder ons verlanglijstje af!”