Waarmee kunt u als ondernemer te maken krijgen:

 • BTW afdragen in een ander land
 • Sociale verzekeringen
 • Ondernemen in Duitsland
 • Hypotheekrenteaftrek
 • Salary split
 • Internationaal zaken doen in landen waar we geen belastingverdrag mee hebben
 • Optimalisatie internationale structuur
 • Deelneming of filiaal (vaste inrichting)
 • Financiering / activiteiten
 • Expat-regeling
 • Verplichtingen in het buitenland
 • Emigratie/immigratie
 • M-biljet

Zaken doen in het buitenland

U doet zaken in het buitenland of u bent van plan dat te gaan doen. Of misschien wilt u als buitenlandse onderneming juist zaken doen in Nederland. In alle gevallen is het belangrijk om dat fiscaal goed te regelen.

Want weet u al in welke rechtsvorm u deze activiteiten gaat uitvoeren? En wat dan de beste manier is om uw onderneming te structureren, zowel bekeken vanuit juridisch als vanuit fiscaal perspectief? Gaat u in het buitenland een aparte BV opzetten met eigen bezittingen of koopt u een pand in het buitenland en gaat u daar een filiaal openen? Gaat u een bedrijf in het buitenland via een lening financieren? Of met een kapitaalstorting? Wat zijn daarvan de fiscale gevolgen? En in welk land moet u dan belasting betalen en welke regels en fiscale voordelen zijn van toepassing? Hoe kunt u uw salaris zo optimaal mogelijk verdelen over de verschillende landen waar u werkzaam bent, zodat u overal van het laagste belastingtarief gebruik kunt maken? Misschien wilt u wel definitief emigreren of immigreren en krijgt u met allerlei fiscale implicaties te maken. Deze opsomming van vragen maakt het al duidelijk, geen enkele situatie is gelijk. Goed advies kan u veel opleveren.

Transfer pricing
Goed advies kan ook discussies met de Belastingdienst voorkomen. Stel dat u goederen of diensten levert aan gelieerde ondernemingen die in het buitenland gevestigd zijn. In dat geval moet het voor de Belastingdienst inzichtelijk zijn of de onderlinge prijzen op zakelijke wijze tot stand zijn gekomen, oftewel transfer pricing. De fiscale wetgeving hiervan is behoorlijk ingewikkeld omdat veel landen een eigen wetgeving voeren. Het laatste dat u en wij willen is dat u te maken krijgt met dubbele belastingheffing of hoge boetes en naheffingen.’

Duitsland Desk
Wilt u zaken doen in Duitsland? Of bent u als Duitse onderneming in Nederland actief? Onze mensen van onze Duitsland Desk weten hoe om te gaan met de Duitse wet- en regelgeving.

Werken over de grens

Chivanne Peeters: ‘Heeft u werknemers die over de grens werkzaam zijn maar in Nederland wonen? Of heeft u buitenlandse werknemers in dienst die in Nederland werkzaamheden uitvoeren? In dit soort situaties speelt altijd de vraag welk land belasting mag heffen maar ook hoe het geregeld is met de sociale verzekeringen. Ook praktische vragen als “behoudt mijn werknemer zijn recht op hypotheekrenteaftrek?” en “hoe zit het met vergoedingen voor dubbele lasten?” komen in deze situaties op. Bent u bekend met de expat-regeling? Dan weet u dus ook dat die gespecialiseerde medewerker die u vanuit het buitenland in Nederland inschakelt, er recht op heeft om 30% van zijn inkomen netto te ontvangen. Wij helpen u graag deze en andere vragen over internationaal zaken doen te beantwoorden.’

mr. Chivanne Peeters
Junior Belastingadviseur

Internationaal samenwerkingsverband

Natuurlijk weten wij niet alles. Dan is het voor u goed om te weten dat wij deel uit maken van het internationale samenwerkingsverband NEXIA International, waarbij we kunnen rekenen op de steun van meer dan 250 collega-kantoren, verspreid over 115 landen. Dat betekent dat we u ook kunnen adviseren als u zaken doet met landen waarmee Nederland geen belastingverdrag heeft. Of als u gaat wonen en/of werken in een van onze overzeese Rijksdelen.