
Amerikaanse importheffingen kunnen EU richting recessie duwen
14-7-2025 De Amerikaanse importheffingen van 30 procent op Europese producten dreigen de economische groei in de Europese Unie fors af te remmen. Dat stelt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Research. President Donald Trump heeft aangekondigd de heffingen vanaf 1 augustus in te voeren, waarop de Europese Unie heeft besloten om eventuele tegenmaatregelen uit te stellen tot die datum.Volgens Brzeski zouden de importheffingen de Europese groei met ongeveer 0,4 procentpunt drukken. “Omdat de verwachte groei voor dit jaar rond de 0,7 procent ligt, kan dit leiden tot economische stagnatie of zelfs een recessie.” Vooral de auto-industrie, de verwerkende industrie, de farmaceutische sector, staal en aluminium worden getroffen. Vooral Duitsland zou zwaar geraakt worden. “Dat verklaart de voorzichtige reactie van bondskanselier Merz, die aangaf dat dit de Duitse economie ‘flink in de maag raakt’.”
Ook de VS zal hinder ondervinden. Hogere prijzen kunnen de vraag naar Europese auto’s verminderen, en sommige producenten overwegen zelfs te stoppen met export naar de VS. “Dit zagen we eerder bij andere handelsconflicten, waarbij Duitse bedrijven concludeerden dat export naar de VS niet langer rendabel was.”
Europese reactie afwachtend, maar voorbereid
De Europese Commissie heeft, onder leiding van Ursula von der Leyen, voorlopig gekozen voor een afwachtende houding. Er wordt gehoopt op een akkoord, al liggen verschillende scenario’s klaar. “Een milde reactie zou zijn om meer Amerikaanse producten te importeren, zoals eerder is gebeurd met sojabonen of vloeibaar aardgas. Deze keer zouden ook defensiegoederen onderdeel van een deal kunnen zijn,” aldus Brzeski.
Een andere optie is om bepaalde importheffingen te verlagen, bijvoorbeeld op auto’s, al liggen landbouwproducten gevoeliger binnen Europa. Strengere tegenmaatregelen zouden kunnen bestaan uit exportrestricties op essentiële goederen voor de VS, zoals medicijnen, of juist vergeldingsheffingen op Amerikaanse digitale diensten. “Dit laatste zou strategisch slim zijn, aangezien Europa een goederenoverschot heeft, terwijl de VS een overschot in diensten kent.”
Oproep tot de-escalatie
Toch waarschuwt Brzeski voor verdere escalatie: “Een handelsoorlog kent alleen maar verliezers.” Hij pleit voor een diplomatieke oplossing, bijvoorbeeld door symbolisch meer Amerikaanse producten te kopen en enkele handelsbelemmeringen te versoepelen. “Een compromis levert uiteindelijk meer op dan een verdere verhoging van spanningen.”