
FIU ziet forse toename in meldingen van ongebruikelijke transacties
3-7-2025 De Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) heeft in 2024 bijna 3,5 miljoen meldingen ontvangen van ongebruikelijke transacties. Dat is ruim 50 procent meer dan de 2,3 miljoen meldingen in 2023. De sterke toename komt vooral door meer meldingen van betaaldienstverleners, crypto-exchanges en creditcardmaatschappijen.Groei komt uit fintech en cryptosector
Betaaldienstverleners rapporteerden 40 procent meer ongebruikelijke transacties, vooral als gevolg van het stijgende aantal verwerkte betalingen. Crypto-exchanges droegen eveneens fors bij aan de stijging, mede door de aanhoudende groei van de cryptomarkt. Creditcardmaatschappijen meldden ruim 421.000 verdachte transacties, een enorme stijging ten opzichte van vorig jaar. Deze meldingen zijn grotendeels toe te schrijven aan fraudegevallen die in opdracht van De Nederlandsche Bank met terugwerkende kracht zijn gerapporteerd.
Lichte stijging meldingen door accountants
Accountants waren verantwoordelijk voor 3.388 meldingen, 6 procent meer dan in 2023. In totaal deden 450 accountantskantoren een melding, tegenover 423 in het voorgaande jaar. Van alle meldingen van accountants werden er 671 als verdacht aangemerkt, tegen 967 een jaar eerder. In totaal zijn meer dan 118.000 verdachte transacties doorgegeven aan opsporings- en inlichtingendiensten.
Schijnbedrijven als zorgpunt
De FIU uit ernstige zorgen over het toenemende gebruik van schijnbedrijven en katvangers door criminelen. Volgens de unit worden rechtspersonen op grote schaal misbruikt voor witwassen, belastingontduiking en de financiering van terrorisme. “Achter legitiem ogende bedrijfsstructuren schuilen vaak complexe en georganiseerde criminele netwerken,” aldus de FIU. Een integrale aanpak – breder dan alleen strafrechtelijk optreden – is noodzakelijk.
Risico’s rond derdenbetalingen en vastgoed
Ook derdenbetalingen vormen volgens de FIU een aanzienlijk risico. Bij dit soort transacties is vaak niet duidelijk wie de uiteindelijke betaler of ontvanger is, wat de deur openzet voor misbruik. Daarnaast wijst de FIU op verdachte vastgoedtransacties, die niet alleen voor witwassen worden ingezet, maar ook om criminele activiteiten – zoals mensenhandel en uitbuiting – te faciliteren.
Zorgfraude verweven met zware criminaliteit
Tot slot constateert de FIU dat fraude in de zorgsector steeds complexer en nauwer verweven raakt met zware georganiseerde criminaliteit.